Veel mensen denken er niet heel erg bij na. Een verrekijker uitzoeken is echter geen bijzaak. Er zijn zeker een aantal zaken waar je op moet letten en over na moet denken bij het uitzoeken van een goede verrekijker. Zo’n kijker bestaat namelijk uit verschillende onderdelen. De kwaliteit en aanpasbaarheid van deze onderdelen is cruciaal bij het uitzoeken van een goed exemplaar. Denk bijvoorbeeld aan de oculairlens, de centrale focus en de oogschelp. Om te voorkomen dat jij een verkeerde kijker koopt, ontdek hier hoe je eenvoudig een goede verrekijker kunt uitzoeken.

Bepaalde kwaliteit van verrekijker

Zo is het ten eerste belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt betalen voor een kijker. Er is namelijk een groot kwaliteitsverschil tussen een goede verrekijker en een duurder exemplaar. Bij de kijker waar je meer voor betaalt, heeft namelijk veel meer onderdelen. Als er veel onderdelen zijn, is het mogelijk om de verrekijker helemaal scherp te stellen naar jouw voorkeur. Dus wanneer jij de kijker regelmatig gaat gebruiken, is het zeker aan te raden om een exemplaar aan te schaffen met een bepaalde kwaliteit. De volgende stap is het bepalen van het type kijker.

Drie types om uit te kiezen

Er bestaat drie hoofdcategorieën verrekijkers waar je een keuze uit kunt maken. Zo heb je de monokijkers, de dakkant kijkers en de porro kijkers. Zoals de eerste categorie doet vermoeden, vallen daar alle kijkers onder met één oculair. Deze kijkers hebben maar één lens en daardoor kan je er dus maar met een oog doorheen kijken. De dakkant en porro verrekijkers zijn beide binoculaire kijkers. Het verschil tussen die twee hoofdcategorieën zit voornamelijk in de vorm en de opbouw van de lenzen binnenin. Zo zitten de lenzen bij een dakkant kijker in een rechte lijn en bij een porro kijker wordt gebruik gemaakt van een prisma waardoor het licht met een soort knik door de verrekijker gaat.

Porro of dakkant verrekijker?

Wanneer je een bepaald prijskaartje in gedachten hebt en een idee hebt van wat voor kwaliteit jij een kijker wilt, resteert alleen de volgende vraag nog. Neem je een porro of een dakkant kijker? Beide kijkers zijn degelijke kijkers. Een dakkant kijker is door de rechte lijn van de lenzen vaak compacter en sterker. Hierdoor zit er regelmatig ook een hoger prijskaartje aan. Zo’n porro kijker is dankzij het prisma en knik systeem wat makkelijker te maken. Bovendien is een porro kijker vaak betaalbaarder. Een nadeel is wel de kwetsbaarheid en de grootte van dit type verrekijker. Aan het einde van de dag komt het allemaal neer op smaak en gebruikswijze.