Wanneer je een netwerk gaat aanleggen dan kom je er ongetwijfeld achter dat je niet zonder UTP kabel kunt. Een UTP kabel is namelijk nodig om de verschillende onderdelen van je netwerk met elkaar te verbinden. Een UTP kabel is dus zeker geen bijzaak maar hoofdzaak. Zonder deze kabel heb je simpelweg geen netwerk. Maar hoe zit dat nu precies met een UTP kabel? Moet je een flexibele kabel kiezen of juist een stugge? En wat wil dat precies zeggen? Koop je een kant en klare kabel of ga je zelf aan de knutsel? Allemaal vragen die ik ga proberen te beantwoorden in dit blog.

Wat is het verschil tussen een flexibele en een stugge UTP kabel?

Je zou verwachten dat dit te maken heeft met de buigzaamheid van de kabel. Dat is echter niet waar. Een stugge UTP kabel bestaat uit één koperen kern. Deze kabel is goed te gebruiken voor aansluiting op bijvoorbeeld een wandcontactdoos. Een flexibele kabel bestaat, als je ‘m stript, uit een bosje kopervezels. Deze kabel kun je goed gebruiken om verschillende onderdelen van je netwerk met pluggen of stekkertjes met elkaar te verbinden. De buigzaamheid van beide kabels is ongeveer gelijk. En het veelvuldig buigen wordt altijd afgeraden. Dit kan schade aan de binnenkant van de kabel veroorzaken.
UTP kabel

Koop je een kant en klare UTP kabel of ga je zelf aan de klus?

Voor een thuisnetwerk kun je best een kant en klare kabel aanschaffen. Hier zijn de pluggen al op gemonteerd. Maar het kan zijn dat je voor je bedrijfsnetwerk meer lengte nodig hebt. Om deze lengte goed te kunnen maken, wil je een kabel uit een stuk. Dit kun je bereiken door UTP kabel van de rol te bestellen. Je moet dan nog wel even zelf de pluggen er op monteren. Dit klinkt moeilijker dan het is. Je hebt er alleen een krimptang en een scherp mes voor nodig.

Een UTP kabel bestel je natuurlijk online

Voor een UTP kabel hoef je al lang niet meer naar de winkel. Deze kabels kun je prima online aanschaffen. Let er dan wel even op dat je een kabel kiest met een koperen kern in plaats van aluminium. De koperen kern geeft betere kwaliteit. De aluminium kern kan er voor zorgen dat informatie onderweg verloren gaat. In de webwinkel is de koperen kern de standaard. Als het een aluminium kern betreft, wordt dat duidelijk aangegeven.