Met de vouwfiets naar het werk

Steeds meer forenzen kiezen voor een e-bike als favoriete vervoersmiddel in het woon-werkverkeer. Door de aantrekkende economie stijgt de filedruk enorm, waardoor werkend Nederland veel uren verdoet in de files. Daarom stappen veel forenzen over op een elektrische fiets. Niet alleen om verloren tijd in de file nuttig te besteden, maar ook om tegelijk aan hun gezondheid en conditie te werken.

Naast de ‘gewone’ e-bike zijn er twee uitvoeringen die voor forenzen extra interessant zijn.

Speed pedelec

Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets. Het verschil zit hem in de krachtiger motor. Een gewone elektrische fiets biedt trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. Bij een speed pedelec gaat de trapondersteuning door tot 45 kilometer per uur. De topsnelheid van een speed pedelec ligt dus vele malen hoger dan bij een gewone elektrische fiets. Voor speed pedelecs gelden dezelfde regels als voor een snorfiets. De fiets moet aan de achterzijde voorzien zijn van een geel bromfietskentekenplaatje. De bestuurder van een speed pedelec moet voor zijn of haar veiligheid een fietshelm dragen.

Een speed pedelec is vooral interessant voor forenzen die verder dan 10 kilometer van hun werk wonen en hierdoor grotere afstanden moeten fietsen. Veel speed pedelec eigenaren wonen buiten stedelijke gebieden. Een speed pedelec komt goed tot zijn recht op rustige fietspaden of brede wegen. Door het grote snelheidsverschil met overige fietsers is het niet aan te bevelen om met een speed pedelec tussen de overige fietsers te fietsen.

De actieradius van een speed pedelec is kleiner dan bij een gewone elektrische fiets. Met name als je lange afstanden op hoge snelheid fietst. De actieradius is al gauw vier keer korter als bij een gewone elektrische fiets. Hou hier rekening mee als je een speed pedelec gaat kopen, om voor verassingen te komen.

Elektrische vouwfiets

Naast speed pedelecs zijn elektrische vouwfietsen populair onder forenzen. Een elektrische vouwfiets is snel en gemakkelijk op te vouwen en daardoor de ideale reisgezel in de trein. Ingeklapt valt een elektrische vouwfiets onder handbagage en mag hierdoor gratis mee. Elektrische vouwfietsen worden met name aangeschaft door forenzen die in de buurt van een station wonen, maar net te ver buiten het stationsgebied werken. Kantoorterreinen aan de rand van de stad zijn op een elektrische prima bereikbaar.

Elektrische vouwfietsen zijn daarnaast ook ideaal op vakantie. Door hun geringe afmetingen en gewicht zijn ze prima om mee te nemen op de boot of in de camper.