Bij een mistmachine moest ik vooral denken aan een grote zwarte box die tijdens feesten en concerten wordt gebruikt. Uit deze zwarte box komt een dikke wolk met witte rook die ervoor zorgt dat de lichtshow beter zichtbaar is. En dat je kleding de volgende dag flink stinkt, daar zorgt deze machine ook voor. Waar een mistmachine echter vooral voor gebruikt wordt is voor het beveiligen van panden. Steeds meer winkeliers en andere ondernemers maken gebruik van een dergelijke machine om hun bedrijfspand te beveiligen. Maar hoe werkt dit precies? Ik ging op onderzoek uit!

Werking van een mistmachine

Niemand zit te wachten op een inbraak, daarom zorgen de meeste ondernemers voor goede sloten en een alarmsysteem om hun kostbaarheden te beveiligen. Wanneer een inbreker de sloten heeft weten te omzeilen is het echter nog steeds mogelijk om snel, voordat hulpdiensten paraat zijn, een goede buit mee te nemen. En hier komt de mistmachine goed van pas! Door een mistmachine in bijvoorbeeld je winkel of magazijn te plaatsen, kun je voorkomen dat de inbreker zijn slag kan slaan. De dikke ondoorzichtige rook zorgt er namelijk voor dat er in mum van tijd niets meer te zien is. Zo verminder je kans van de inbrekers om buit te maken, of schrik je ze zelfs helemaal af.

Geen alarmsysteem meer nodig?

Een mistmachine is geen vervanging van een alarmsysteem, de twee werken juist samen. De eerste barrière voor een inbreker zijn de sloten, eventueel gecombineerd met beveiligingscamera’s. Wanneer hij toch binnen is gekomen wordt dit gedetecteerd door het alarmsysteem. Je kunt ervoor kiezen dat bij het afgaan van het alarmsysteem direct de mistgenerator wordt geactiveerd. Als je per ongeluk zelf door het alarm loopt zul je hier te midden van een dikke mistwolk alleen flink van balen… Het is daarom ook mogelijk om de mistmachine met de hand te bedienen. Bij het afgaan van het alarm activeer je vanaf je telefoon zelf de mistgenerator en laat je hulpdiensten komen. Easy peasy!

Maar zorgt die rook dan niet voor stank of schade aan je producten?

De rookmachines, waar ik de mistmachine mee verwarde, zorgen voor een flinke stank, maar dat doen goede mistmachines niet. Deze laten slechts een lichte wierookgeur achter, die na het luchten van de ruimte snel verdwijnt. Ook blijft er hooguit een klein beetje stof achter wanneer de mistmachine is afgegaan. Opruimen na dit ‘feestje’  is dan ook zo gebeurd!