Je werkt dichtbij huis en ook de winkels zijn op fietsafstand. Je familie woont dicht bij je in de buurt en anders rijden er ook nog treinen en bussen. Kortom: je kunt het prima af zonder auto, dat scheelt je een hoop kosten. Maar als je op vakantie wilt, een dagje uit of je wilt een kennis bezoeken die ver weg woont, dan kan een auto toch soms handig zijn. Als je af en toe eens een auto nodig hebt, dan is een auto huren een prima optie. Het is mogelijk om een auto voor een aantal weken te huren, voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, maar ook is het mogelijk om een auto voor een dag of zelfs een paar uurtjes te huren. In dit artikel geven we een aantal tips waar je op moet letten als je een auto huurt.

Welke (klasse) auto wil je huren?

Met welk doel wil je een auto huren? Ga je met deze auto op vakantie dan heb je waarschijnlijk meer ruimte in de auto nodig als dat je familie gaat bezoeken. En hoeveel personen gaan er mee in de auto? Bedenk van tevoren welke auto je wilt huren. Vaak huur je een auto in een bepaalde klasse. Je kunt dus een ander merk krijgen als dat je op de foto op de website ziet. Heb je een specifieke wens, geef dit dan aan bij je boeking.

Nog andere specifieke wensen?

Als je nog andere specifieke wensen hebt, kun je dit ook het beste aangeven bij je reservering. Een kinderstoeltje of een navigatiesysteem. Vaak is er een optie om dit erbij te huren, maar geef het wel van tevoren aan, zo loop je niet het risico dat het niet meer aanwezig is als je de auto op gaat halen.

Verzekeringen en eigen risico

Het is goed om bij verschillende autoverhuurders de prijzen, maar ook de voorwaarden te vergelijken. Breng je zelf van tevoren goed op de hoogte en voorkom daarmee verrassingen. Welke verzekeringen zitten bij de auto? Moet je een eigen risico betalen als er wat gebeurt met de auto? En is het ook toegestaan dan je medepassagiers de auto besturen, of mag alleen jij dat? En mag je ook naar het buitenland met de auto?

Borg

Veel verhuurders vragen een borg als je de auto af komt halen. Dit bedrag krijg je dan terug zodra je de auto weer inlevert. Als je tenminste de auto weer in dezelfde staat teruggeeft. Bekijk daarom bij het afhalen de auto goed, zowel de buiten- als de binnenkant. Zie je beschadigingen, een krasje of een deuk, laat dit dan goed opschrijven. Daarmee leg je vast dat de beschadigingen er al waren toen de auto ophaalde en kunnen ze jou nooit verantwoordelijk stellen.

Voor als er wat gebeurt

Je hoop het natuurlijk niet, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Neem ten allen tijde direct contact op met de verhuurder. Zorg daarom je altijd hun telefoonnummer bij je hebt.

Benzine

Voordat je vertrekt controleer je ook of er genoeg – zoals afgesproken – brandstof in de auto zit. En hoe wil de verhuurder dat de auto weer wordt ingeleverd? Moet je ‘m zelf voltanken of mag je ‘m ‘leeg’ terugbrengen en brengt hij de benzinekosten in rekening. Let er wel op dat zelf tanken vaak goedkoper is.

Weer controleren

Als je auto inlevert controleer je weer samen met de verhuurder de auto naar eventuele beschadigingen en laat dit ook opschrijven. Hiermee voorkom je dat je achteraf nog aansprakelijk kunt worden gesteld voor schade die jij zelf niet hebt veroorzaakt. Controleer altijd de factuur of het is zoals je hebt afgesproken en of de borg hierin weer verwerkt is.

Veel veilige kilometers gewenst!